onsdag 19 maj 2010

Plockat! - Blommig rabarberpaj



Jag plockade rabarber, pepparmynta och lite blommor, de flesta på vår odlingslott men några på väg hem från jobbet (maskrosor, de första hann slå ihop från mellan plockning och tillagning). Av detta konstruerades en blommig rabarberpaj som blev riktigt god! Blommorna bidrar mest till utseendet och inte så mycket till smaken men myntan bidrar positivt - lite överraskande!

Jag vet inte om kardemumma är raw, så uteslut den om det ska vara 100 % raw.

Blommig rabarberpaj (blir lite drygt en portionsform)
Skal:
½ dl mandel
1 dl cashew
¼ dl linfrö, blötlagda någon timme
3 puffar kardemumma

Fyllning:
1 banan
1 rabarb (-a?, -er? finns de bara i plural???)
1 dadel
1 puff kardemumma

Topping:
tusenskönor, maskrosor, pepparmynta, penséer


Mal ned mandel och cashew till ett mjöl, mixa med kardemumma och de blötlagda linfröna (klibbiga men utan vatten). Tryck ut i en pajform i portionsstorlek. Blöt fingrarna om smeten fastnar mer på dej än i formen. Låt ytan torka lite; min fick stå framme över natten.

Mixa banan, ¾ rabarb, dadel och kardemumma till mos. Skär den sista ¼ rabarben i bitar och vänd ner i moset. Lägg fyllningen i skalet och toppa med kronblad från maskros, tusenskönor, penséer och de först topparna av pepparmynta – eller vad som är i säsong!




Det är nog ännu bättre med 1,5 eller 2 rabarber men det fanns inte så många än, det har varit för kallt…
För lite finare färg bör man prova ha i torkad hibiskus (vilket jag hade tagit fram men glömde bort tills toppingen var på) eller kanske lite riven rödbeta.

1 kommentar: